6 Mayıs 2013 Pazartesi

Koçluk

Koçluk -  Canan Avan 

Bir koç sizin ya da öğrencinin yapması gerekenleri yapan bir kişi değildir. Öğrenci Koçluğu eğitiminde önce koçluğun ne olmadığı anlatılır bizlere. Neyi yapmayacağımız öğretilir. O da öğrenci koçluğu hizmeti alan öğrenciye  neyi yapması gerektiğini söylememek, tavsiye vermemek, yargılama yapmamak,  koçluk hizmeti alan kişi adına herhangi bir eylem ve yönlendirme ve tavsiyede bulunmamaktır. Ancak görüyoruz ki ailelerin çocukları için istedikleri yardım taleplerinin başında bu saydığım “yapılmaması gerekenler” geliyor. Sanırım bunun sebebi koçluk kavramının bilinmemesi ya da yanlış kişilerin yanlış uygulamaları yüzünden yanlış tanıtımlara sebep olunması.
 “Koçluk ne değildir” le başladık. Peki, nedir koçluk? Koçluk neyi yaptığınızı, neyi yapmak istediğinizi, nerede olduğunuzu, nereye gitmek istediğinizi size fark ettiren ve yine koçluk hizmeti alan öğrencinin istekleri için neye ihtiyacı olduğunu bulmasına destek olan özel bir sistemdir. İçsel kaynakların keşfidir. Kişinin kendi doğrusunu, çözümü bulmasına aracılık eder. Güçlü sorularla beyin potansiyelini tam olarak tam olarak açığa çıkarmayı hedefler. Bunu yaparken üst düzey dinleme ile üst düzeyde anlama-anlaşma sağlar. Kısacası koçluk, yol arkadaşlığı yapmaktır. Amaç; eğitim sisteminde çözüme odaklanmak ve pozitif sonuçlar yaratmak.
 Koçunuz size bir şey vaat etmez, size ne yapmanız gerektiğini söylemez, sizin adınıza bir şeyler yapmaz, sizde mucizeler yaratmaz. Eğer koçlukta bir mucize varsa, o da koçluk hizmeti alan öğrencinin kendisi hakkında öğrendikleri, fark ettikleri, şimdi ve gelecekte bu öğrendiklerini kendi hayatı, seçimleri için kullanmasıdır.
Öğrencilerle çalışmak çok keyiflidir. Hele öğrenci de sizinle çalışmaktan keyif alıyorsa… Bunun da tek yolu var, öğrencinin isteklerini dikkate almak ve bireysel kimliğini korumak yani öğrencinin kendisini iyi ve değerli hissettirmek.
   Sürekli size ne yapacağınızı söyleyen, sürekli sizin ne yapıp yapmadığınız takip eden ve size ne istediğinizi sormadan “……… istiyorsan……… yapmalısın” diyen bir kişiyi düzenli olarak görmek ister misiniz? Hiç kimsenin bu soruyu “evet, isterim” diye cevaplayacağını düşünmüyorum.

Emin olun çocuklarımız da buna “evet” demez.
Sadece çocuklarımız öğrenmiyor, hepimiz öğreniyoruz. İşte öğrenci koçluğunda, bu bakış açısından yola çıkarak genç ergenlerle aynı suda yüzerek bir ekip olmak, işi her iki taraf içinde eğlenceli bir hale getiriyor. Öğrenci koçluğunun bazı noktalarında, aile ile beraber ebeveyn koçluğu çalışması da yapılarak, çift taraflı bir farkındalık ve gelişim sağlanıyor. Bir çocuk için aile ortamı çok önemlidir, kendini güvende hissetmek, anlaşıldığını görmek ve sevildiğini bilmek ister. Aile aynı kısır döngünün içinde gözlemleme kabiliyetini zamanla yitirebilir. Üçüncü bir göz olabilmek ya da sorunlarla, cevapların yansımasını görebilmek bu noktada hızlı değişimi getirir.

Öğrenci koçluğunda;

Okul, ders, sınav, gelecek, başarı gibi pek çok kavram çalışmaları,
Gelecek vizyonu oluşturma, hayat başarısı, kişisel yeteneklerin çıkarılıp, kullanılması,
Sağ ve sol beynin dengeli kullanımı,
Hedefin bilinmesi ve hedefe odaklanmak
Dikkat, konsantrasyon,
İçsel motivasyon (sürdürebilirlik)
Eyleme geçebilme,
Odaklanma, kontrol gücünü eline alma,
Zaman yönetimi
Duygu yönetimi,
Zihinsel arınma,
İlişki ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi,
Stres ve kaygı yönetimi,
Algı yönetimi,
Hayal gücünün olumlu şekilde kullanılması,
Özgüven, özdeğer, özsaygı geliştirilmesi

gibi pek çok konu üzerinde çalışır.
Genç ergenin öncelikli ihtiyaç konusu karşılıklı belirlenir. Kişi kendisini daha iyi tanıyarak bir yandan farkındalık kazanırken diğer yandan da egzersizlerle yaşam kalitesini artırır. Uygulanan yöntemlerde “çözümsüzlük” ya da “seçeneksizlik” gibi kavramlar yoktur. Önemli olan kişinin her koşulda doğru bir çözüm bulacağına inancıdır. Bu inanç var olduğu sürece kişi neyin nasıl yapılacağını bilmese dahi eninde sonunda bir çözüm bulacaktır.
Eğer siz kendinize yüksek standartlar belirlemezseniz, siz kendi yaşamınızla ilgili bazı kurallar belirlemezseniz, birilerinin sizin için belirledikleri kurallara göre yaşamak zorunda kalırsınız. Kendi seçimlerinizle yaşadığınız bir hayat, olabileceğiniz en özgür hayattır. NLP yöntemleriyle koçluk, bize, kendi seçimlerimizi yapma ve kendi hayatımızın sorumluluğunu alma gücünü verir. Size, sizin bunu kendinizin başarmanızı sağlayacak bir köprü, bir anahtar olacaktır. Ama o kuralları belirleyecek, o seçimleri yapacak ve sonra da bunlara uyacak olan kişi ise, yalnızca kişinin kendisidir.
Unutmayın, kaynak sizsiniz, hayat yolunuz için gerekli tüm doneler - veriler- yetenekler zaten size verilmiş ve kendi hayatınızın en iyi uzmanı, yeryüzündeki kimse değil, yine KENDİNİZSİNİZ! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder