13 Nisan 2013 Cumartesi

Sorularla Koçluk

Sorularla Koçluk -  Kübra Yavuz  

Hayatımızda elbet karşılaşmışızdır bu durumla ve hatta belki yaşamış belki de yasatmışızdır.
'Bundan adam olmaz'. 'oğlum ne futbolcu olması aklını mı kaçırdın?' 'tiyatrocu olup ne yapacaksın aç mı gezeceksin?' Gibi birçok konuşma.
Eminim ki ben bunları yazarken de aklınızda canlandı size yasatılanlar, yaşadığınızya daçevrenizdegördüğünüz kısıtlamalar. Evet, kısıtlama hatta engel olma. Belki deçok parlak olan bir çocuğuhiç sevmediği asla sevemeyeceği bir hayata itme. Ona yardımcı olmayı isterken onun iyi yerde olmasını isterken onu belki de sonsuz bir mutsuzluğa sürükleme bunları yapan kimler mi? Onları korumaya çalışan daima iyi yerlerde olmalarını isteyen ve onları canlarından çok seven aileleri. Eminim yaptıklarının nelere mal olduğunu bilmediklerinden devam ediyorlar eminim yeteri kadar bilinçli olmadıkları için bir kez olup da 'oğlum, kızım peki ya sen ne istiyorsun?' demiyorlar. Neistiyorsun. Tam olarak istediğin şey ne?
Koçlukta da en temel sorulardan birsi: TAM OLARAK NE İSTİYORSUN? Bu soru karsısında çokilginçşeylerduyabiliriz hiç beklemediğimiz cevaplar. Sınırsız bir hayal dünyası. Çocuklar biz büyükler gibi değildir. Buimkânsız olmaz nasıl olacakdiye  hayalkurmaktanvazgeçmez. Onların dünyası çokfarklıdır. Herşeyenötr olarak yaklaştıklarında hiç bir kısıtlama olumsuz söz vs.duymadıklarında öyle güzel hayaller kurarlar ki. Veeğer onları destekler yanlarında olursak en ulaşılması güç olan şeylerbile gerçekleşebilir. İmkânsız diye bir şey yoktur! Hepimizinbildiği,kullandığı bir söz. Peki kim bunu yasama geçiriyorya da hangi aile çocuğunun risk almasına izin veriyor.
Her çocuk birbirinden farklıdır. Elimize bile baktığımızda beş parmağın beşide bir değil bunu görüyoruz ki kocaman sınırsız evrende birbirinin aynı çocuklarolduğu düşünülebilir mi? hepsinin o kadar farklı özellikleri o kadar iyi gelişmiştir ki. İşte bunları yakalayabilmek asıl olan meseledir. Her aile çocuğunun doktor olmasını istese her aile çocuğunun öğretmen, mühendisvs. olmasını istese. Bu doktorların elbiselerini kim diker?İnsanlar bunaldıklarında kimin çektiğifilmleriizler?Tiyatroda balede kimleri seyreder? İş hayatı dışındaki vakitlerini verimli olarak nasıldeğerlendirirlerdi? Bunun gibi birçok örnek...
Her çocuk farklı olduğu gibi HER ÇOCUK ÖZELDİRDE. Hepsinin bir yeteneği bir ilgisi vardır. Bunlarçok farklı dallarda olabilir. Herçocuk matematikte başarılıolacakya da her çocukedebiyatçıolacak gibi bir şey söz konusu değildir. Kimiçocuklarınmatematiğeilgisi olmayabilir ancak çok harika resim yapıyordur. İşte asıl olan bunu keşfedebilmek. Çocuğa tam olarak ne istiyorsun dediğimizde onun gerçektenistediği keyif aldığı kendini yeterli gördüğübaşaracağınainandığı alana yönlendirmek.. Çocuklar illaki yetenekli olduğu konuyu isteyecek diye bir şey de yoktur. Belkimatematiğeyeteneği yoktur belki fen derslerini sevmiyordur. Âmâisteği kendini hayal ettiği yer doktorluktur. Bu da çok olağan bir durum  ozaman ise yapılacak şey BU SENİN KONTROLÜNDE Mİ?  Tabi ikide onunkontrolünde. Eğeristediği oysa onu yapması için hiç bir engel yoktur. PEKİ, BUNU NASIL YAPABİLİRSİN? İşte bu adımda çocuk düşünmeli ve emin olunki birçokseçeneksunacaktır. Çünkü onu istiyor hedefe ulaşmakistiyor. DAHABASKA, DAHABAŞKA, DAHABASKA... Birçokseçenekçıkacaktırkarşısına. BUNA ULAŞTIGINDA NE OLACAK?
Onu hayal edecek bizlere o hayalinde GÖRDÜĞÜNÜ,İŞİTTİĞİNİ,HİSSETTİĞİNİ anlatacaktır büyük bir hevesle.. Bu adımların hepsi bir koç olmadandı belki yürütülebilir. Belki... günümüzdeçok görürüz bu adımları gerçekleştirmiş kişileri hatta ben kendi hayatımda da görüyorum. Hayal ediyorum. Neler yapmam gerektiğinibiliyorum. Neistediğimi biliyorum! peki ya eksik olan ne ??Nedengerçekleşmiyor neden o İLK ADIM! Atılmıyor?
İşte bir koç bu konuda bize çok yardımcı olacaktır. İlk adımımız belirlenecek. Ve hayatımızda çok isteyip de sürekli ertelediğimizşeylergerçekleşecektir!
Kısacası HAYALLERİMİZ GERCEK OLACAKTIR! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder